Preview

Russian Journal for Personalized Medicine

Advanced search

Nutritionology and lifestyle during pregnancy

https://doi.org/10.18705/2782-3806-2023-3-2-82-92

Abstract

The problem of nutrition during pregnancy is relevant all over the world because of globalization. Globalization has brought fast food, sweets and improper nutrition. As a result of such nutrition, hunger is quenched, and saturation of the body with the necessary nutrients does not occur. As a result, the number of meals and their volumes increase, which leads to a vicious circle. Mom gains weight, and the fetus suffers even more: receiving a signal about insufficient intake of nutrients, it activates the genes for storing these nutrients and becomes obese after birth. Therefore, starting from the early stages of pregnancy, it is necessary to evaluate the eating behavior of a pregnant woman and make recommendations for its correction. The necessity and importance of nutritional support for gestation, adequate preparation for pregnancy is undeniable.

About the Authors

N. Yu. Novikova
Mechnikov North-Western State Medical University
Russian Federation

Novikova Natalya Yu. - 6th year Student.

Saint Petersburg



V. I. Tsibizova
Almazov National Medical Research Centre
Russian Federation

Tsibizova Valentina I. - MD, PhD, ObstetricianGynecologist,        Research              Laboratory        of          Operative Gynecology, Institute of Perinatology and Pediatrics; Physician, Department of Functional and Ultrasound Diagnostics, Almazov NMRC.

Piskarevskiy Prospect, 47, Saint Petersburg, 195067



T. M. Pervunina
Almazov National Medical Research Centre
Russian Federation

Pervunina Tatiana М. - MD, Dr Sci Med, Director of the Institute of Perinatology and Pediatrics.

Saint Petersburg



A. V. Malushko
Leningrad Regional Clinical Hospital
Russian Federation

Malushko Anton V. - MD, Obstetrician-Gynecologist, State budgetary health care institution Leningrad Regional Clinical Hospital.

Saint Petersburg



References

1. Анализ фактического питания женщин в период беременности и лактации в современных условиях в Российской Федерации / М. В. Гмошинская, Е. А. Пырьева, Н. А. Красавина и др. // Актуальные вопросы педиатрии: Материалы межрегиональной научно-практической конференции с международным участием, Пермь, 08 апреля 2017 года. Пермь: Книжный формат, 2017. С. 43–47. EDN YTQZQT.

2. Прохорова О.В. Питание и дефицит цинка при беременности: обзор литературы / О. В. Прохорова, А. А. Олина // Научные результаты биомедицинских исследований. 2020. Т. 6. № 4. С. 546–560. DOI:10.18413/2658-6533-2020-6-4-0-10. EDN BSQOYV.

3. Корчагина Е.В. Анализ образа жизни, питания и социально-гигиенических факторов в развитии нарушений беременности / Е. В. Корчагина // Школа Науки. 2019. № 13(24). С. 10–14. EDN MRDOHQ.

4. Подилякина Ю.С. Значение прегравидарной подготовки в формировании здорового поколения / Ю. С. Подилякина, Д. Б. Кулов, Ж. Т. Амирбекова // Вестник Казахского национального медицинского университета. 2020. № 2. С. 15–18. EDN CIDMEL.

5. Состояние нутритивного статуса женщины как одного из механизмов фетального программирования / С. В. Орлова, В. М. Коденцова, Е. А. Никитина и др. // Медицинский алфавит. 2020. № 26. С. 6–11. DOI:10.33667/2078-5631-2020-26-6-11. EDN GAPOBG.

6. Di Renzo GC, Brillo E, Romanelli M, et al. Potential effects of chocolate on human pregnancy: a randomized controlled trial, The Journal of MaternalFetal & Neonatal Medicine. 2012;25: 10,1860–1867. DOI: 10.3109/14767058.2012.683085.

7. Рахимова З.К. Микронутриенты в питании беременных и женщин, кормящих грудным молоком / З. К. Рахимова, Н. Р. Сапарбаева, З. А. Дусчанова // Новый день в медицине. 2020. № 2(30). С. 202–205. EDN LVTPSB.

8. Громова О.А. Обзор рекомендаций Международной федерации акушеров-гинекологов (FIGO) по питанию в подростковом, прегравидарном и послеродовом периодах «Питание прежде всего» / О. А. Громова // Медицинский алфавит. 2021. № 8. С. 14–24. DOI:10.33667/2078-5631-2021-8-14-24. EDN PJZMPI.

9. Потребность женщины в микрои макронутриентах и их влияние на течение беременности / Н. М. Подзолкова, И. Н. Захарова, Т. Э. Боровик и др. // Фарматека. 2016. № 3(316). С. 39–46. EDN VUDVSV.

10. Образ жизни и пищевые пристрастия современных беременных женщин по данным анонимного опроса / Е. А. Турганова, Е. А. Марченко, Л. Д. Сорокина, А. Н. Завьялова // Медицина: теория и практика. 2021. Т. 6. № 3. С. 18–27. EDN GJNBDL.

11. Питание и нутритивная поддержка во время беременности / Е. И. Кравцова, И. И. Куценко, И. О. Боровиков, С. К. Батмен // РМЖ. Мать и дитя. 2020. Т. 3. № 4. С. 233–241. DOI:10.32364/2618-8430-2020-3-4-233-241. EDN QJCOZK.

12. Питание женщины в периоды прегравидарной подготовки, беременности и лактации / О. Л. Лукоянова, Т. Э. Боровик, А. К. Батурин и др. // Вопросы современной педиатрии. 2016. Т. 15. № 6. С. 625–630. DOI:10.15690/vsp.v15i6.1661. EDN XEHOOR.

13. Danielewicz H, Myszczyszyn G, Dębińska A, et al. Diet in pregnancy-more than food. Eur J Педиатр. 2017 Декабрь; 176(12):1573–1579. DOI: 10.1007/s00431-0173026-5. Epub 2017. 3 ноября. PMID: 29101450; PMCID: PMC5682869.

14. Yisahak SF, Hinkle SN, Mumford SL, et al. Vegetarian diets during pregnancy, and maternal and neonatal outcomes. Int J Epidemiol. 2021 Mar 3;50(1):165–178. DOI: 10.1093/ije/dyaa200. PMID: 33232446; PMCID: PMC7938506.

15. Mousa A, Naqash A, Lim S. Macronutrient and Micronutrient Intake during Pregnancy: An Overview of Recent Evidence. Nutrients. 2019 Feb 20;11(2):443. DOI: 10.3390/nu11020443. PMID: 30791647; PMCID: PMC6413112.

16. He L, He T, Farrar S, et al. Antioxidants Maintain Cellular Redox Homeostasis by Elimination of Reactive Oxygen Species. Cell Physiol Biochem. 2017;44(2):532– 553. DOI: 10.1159/000485089. Epub 2017 Nov 17. PMID: 29145191.

17. Состояние системы антиоксидантной защиты и цитокиновый профиль крови в различные сроки физиологически протекающей беременности / И. И. Павлюченко, О. С. Безрукова, В. Я. Зобенко и др. // Крымский журнал экспериментальной и клинической медицины. 2020. Т. 10. № 2. С. 40–47. DOI:10.37279/2224-6444-2020-10-2-40-47. EDN QDDBER.

18. Кек А.В. Использование антиоксидантов и антигипоксантов витаминной природы в акушерстве и гинекологии / А. В. Кек, Т. А. Лобаева // Медицинский алфавит. 2017. Т. 4. № 37(334). С. 47–49. EDN QIZQVN.

19. Hussain T, Murtaza G, Metwally E, et al. The Role of Oxidative Stress and Antioxidant Balance in Pregnancy. Mediators Inflamm. 2021 Sep 27;2021:9962860. DOI: 10.1155/2021/9962860. PMID: 34616234; PMCID: PMC8490076.

20. Wierzejska R, Jarosz M, Wojda B. Caffeine Intake During Pregnancy and Neonatal Anthropometric Parameters. Nutrients. 2019 Apr 9;11(4):806. DOI: 10.3390/nu11040806. PMID: 30970673; PMCID: PMC6520888.

21. Hanson MA, Bardsley A, De-Regil LM, et al. The International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO) recommendations on adolescent, preconception, and maternal nutrition: “Think Nutrition First”. Int J Gynaecol Obstet. 2015 Oct;131 Suppl 4:S213–53. DOI: 10.1016/S0020-7292(15)30034-5. PMID: 26433230.

22. Chawla S, Anim-Nyame N. Advice on exercise for pregnant women with hypertensive disorders of pregnancy. Int J Gynaecol Obstet. 2015 Mar;128(3):275– 9. DOI: 10.1016/j.ijgo.2014.09.024. Epub 2014 Nov 27. PMID: 25480390.

23. ACOG Committee Opinion No. 650: Physical Activity and Exercise During Pregnancy and the Postpartum Period. Obstet Gynecol. 2015 Dec;126(6):e135–e142. DOI: 10.1097/AOG.0000000000001214. PMID: 26595585.


Review

For citations:


Novikova N.Yu., Tsibizova V.I., Pervunina T.M., Malushko A.V. Nutritionology and lifestyle during pregnancy. Russian Journal for Personalized Medicine. 2023;3(2):82-92. (In Russ.) https://doi.org/10.18705/2782-3806-2023-3-2-82-92

Views: 1501


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2782-3806 (Print)
ISSN 2782-3814 (Online)